Kostas-KyriazisΟ Κώστας Κυριαζής ήταν ένας άνθρωπος που στο πρόσωπό του έδεναν αρμονικά σε μια σπάνια σύνθεση αρετές από τις mo υψηλές. Αυτός ο κατ’ εξοχήν πνευματικός άνθρωπος, ο ήπιος και με μεγάλη ευγένεια συμβάδιζε με μια άκαμπτη αγωνιστικότητα, αταλάντευτη αποφασιστικότητα και απόλυτη συνέπεια με τα πιστεύω του. Η ζωή του υπήρξε μία πολύπλευρη και πολύτιμη προσφορά.

Ήταν απόγονος του πνευματικού πρωτεργάτη και ήρωα της ελληνικής επανάστασης, Ρήγα Φερραίου, που το πραγματικό του όνομα ήταν Αντώνης Κυριαζής. Ο Ρήγας δεν είχε παιδιά, όμως είχε αδελφό τον Αναγνώστη Κυριαζή, βουλευτή Θεσσαλομαγνησίας στην πρώτη Ελληνική Εθνοσυνέλευση του Άστρους το 1822. Ο Αναγνώστης και ο γιος του, Δημήτρης που πρωτοστάτησε στην Επανάσταση της Γ’ Σεπτεμβρίου 1843 που είχε ως αποτέλεσμα την ψήφιση του πρώτου ελληνικού συντάγματος, ήταν οι πρόγονοι του Κώστα Κυριαζή.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 28 Ιουλίου του 1920, από τον Δημήτριο και την Δέσποινα Κυριαζή (το γένος Νικολοπούλου).

Ο Κώστας Κυριαζής ήταν συνιδιοκτήτης και εκδότης της αρχαιότερης δημοκρατικής εφημερίδας της Ελλάδας, του «Έθνους», που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1913. Το 1938, σε ηλικία 18 ετών ανάλαβε την διεύθυνση της εφημερίδας, όταν πέθανε ο ιδρυτής της, Σπύρος Νικολόπουλος, χωρίς παιδιά. Η μητέρα του, Δέσπω Κυριαζή ήταν αδελφή του Σπύρου Νικολόπουλου.

Στην διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην αντίσταση και τιμήθηκε για την δράση του με το Μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης.

Ο Κ. Κυριαζής δεν περιορίσθηκε μόνο στα εκδοτικά καθήκοντα. Όταν άνοιξε η εφημερίδα μετά την αποχώρηση των Γερμανών τον Νοέμβριο του 1944, κάλυψε ως πολεμικός ανταποκριτής τους δύο εμφυλίους πολέμους. Στην συνέχεια, κάλυψε διεθνή γεγονότα, όπως την απόβαση των Αγγλογάλλων στο Σουέζ το 1957 (ήταν ο μοναδικός δυτικός δημοσιογράφος τότε που πήρε συνέντευξη από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Νάσσερ. Θεωρήθηκε τόσο μεγάλη επιτυχία που αναδημοσιεύθηκε από τον διεθνή τύπο), την εισαγωγή του Apartheid στην Νότια Αφρική με ιδιαίτερα επικριτικά σχόλια, πήρε αποκλειστικές συνεντεύξεις με αρχηγούς κρατών και προσωπικότητες όπως ο Τίτο.

Στην διάρκεια της δικτατορίας, είχε την τόλμη, παρά την ισχύ του στρατιωτικού νόμου και την λογοκρισία να γράψει στην εφημερίδα εναντίον της. Ο αγώνας του «Έθνους», που είχε γίνει σημαία εναντίον της δικτατορίας, κράτησε 6 μήνες. Χαρακτηριστική ήταν η στήλη «Αν ήμουν δικτάτωρ», που είχε γίνει δημοψήφισμα του λαού εναντίον της δικτατορίας. Επίσης, η πρωτοσέλιδη δημοσίευση με χτυπητό τίτλο με μεγάλα γράμματα «Γεννηθήτω Δημοκρατία», της βιογραφίας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Με αφορμή την απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου από τον Γεωρκάτζη, αρπάζει την ευκαιρία να χτυπήσει την δικτατορία παίρνοντας και δημοσιεύοντας συνεντεύξεις από φυλακισθέντες πρώην πολιτικούς αρχηγούς, με αποκορύφωμα συνέντευξη του Γ. Ζίγδη που κατάληγε πως η δικτατορία ήταν ανίκανη να λύσει το κυπριακό και χρειάζονταν κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει η εφημερίδα και εκείνο το μεσημέρι τον συνέλαβαν στο σπίτι του, τον οδήγησαν στην Ασφάλεια από όπου κατάληξε στο στρατοδικείο. Λίγες ώρες αργότερα συνελήφθηκαν ο I. Ζίγδης, ο πολιτικός

συντάκτης του «Έθνους» Γ. Καψής, ο αδελφός του Αχιλλέας και ο ξάδελφός του και συνεκδότης Κ. Νικολόπουλος και ο διευθυντής της εφημερίδας Κ. Οικονομίδης. Πέρασε στρατοδικείο, καταδικάσθηκε σε 4 χρόνια φυλάκιση και εξοντωτικό χρηματικό πρόστιμο. Η εφημερίδα έκλεισε με αποτέλεσμα οικονομική καταστροφή.

Μετά την δικτατορία έγινε Πρόεδρος του EOT, θέση Υπουργού Τουρισμού γιατί τότε δεν υπήρχε ακόμα Υπουργείο Τουρισμού. Η θητεία του κρίθηκε ως ιδιαίτερα επιτυχημένη ώστε να παραμείνει πρόεδρος για οκτώ χρόνια, περίοδο που αποτελεί ρεκόρ προεδρικής θητείας από την ίδρυση του EOT. Υποστήριζε την άποψη πως ο τουρισμός είναι το «διαβατήριο ειρήνης των λαών» και εργάσθηκε με ζήλο για τον σκοπό αυτό. Η εργασία και η προσφορά του αναγνωρίστηκε διεθνώς με την εκλογή του ως προέδρου του «Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού» καθώς και της «Ομάδας Εργασίας για τον Τουρισμό» της Ε.Ε.

Ως πρόεδρος του EOT εγκαινίασε πρωτοποριακή πολιτική συνεργασίας με χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως συμφωνίες συνεργασίας για πρώτη φορά με την τότε Σοβιετική Ένωση, ως άνοιγμα προς τις τότε κομμουνιστικές χώρες. Επίσης με την Συρία, την Ταϋλάνδη, το Ισραήλ κλπ. Η συμφωνία με το Ισραήλ ήταν το πρώτο βήμα για την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους από την Ελλάδα, που δεν είχε γίνει ακόμα.

Ο Κώστας Κυριαζής ήταν ακούραστος μελετητής της ιστορίας και ιδιαίτερα της Βυζαντινής. Έγραψε 13 ιστορικά μυθιστορήματα και τιμήθηκε για την συγγραφική του δραστηριότητα με δύο βραβεία της Ακαδημίας, ένα εθνικό βραβείο και το ιταλικό La Sponta. Τα βιβλία του γνωρίζουν μεγάλη εκδοτική επιτυχία έχοντας ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 200.000 αντίτυπα στην Ελλάδα, ενώ ανάλογη επιτυχία γνώρισαν και οι μεταφράσεις τους.

Στόχος του ήταν η αναβίωση της γενικά λιγότερο γνωστής ιστορίας του Βυζαντίου, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορία, αλλά γραμμένα έτσι ώστε τα ιστορικά πρόσωπα να ζωντανεύουν, να συγκινούν και να έρχονται κοντά στον σύγχρονο αναγνώστη. Διαβάζοντας τα μυθιστορήματα αυτά ο αναγνώστης δεν μαθαίνει απλά, αλλά ζει την ιστορία, και αυτός είναι ο λόγος και της μεγάλης τους εκδοτικής επιτυχίας.

Για την προσφορά του ως δημοσιογράφος και συγγραφέας τιμήθηκε με παράσημα από την Ιταλία, Ουγγαρία, Αίγυπτο, Συρία και Γιουγκοσλαβία καθώς και τα 4 πατριαρχεία.

Πέθανε στις 21 Σεπτεμβρίου 1991.

Για να τιμήσουν την μνήμη του και να προωθήσουν τις ιδέες και τα ιδανικά του, η γυναίκα του δημοσιογράφος και ξένη ανταποκρίτρια Άρτεμις Κυριαζή και ο γιος του οικονομολόγος καθηγητής Νίκος Κυριαζής, ίδρυσαν το 1992 το «Διεθνές Κέντρο Κώστας Κυριαζής». Το ΔΚΚΚ έχει καθιερώσει τα διεθνή τιμητικά βραβεία, από τα πιο έγκυρα της Ελλάδας, που δίνονται σε διεθνής προσωπικότητες που έχουν συμβάλλει με το έργο τους στην προώθηση των ανθρωπιστικών αξιών. Έχει καθιερώσει χρηματικά βραβεία σε Έλληνες δημοσιογράφους, και επιτελεί κοινωνικό και επιστημονικό έργο, με χορηγίες σε κοινωφελή ιδρύματα, όπως τους Παραολυμπιακούς και το Very Special Arts Hellas, οργάνωση και χρηματοδότηση επιστημονικών συνεδρίων (όπως το πρώτο διεθνές συνέδριο με θέμα «Τρομοκρατία Γιατί» το 1992, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Sorbonne – Assas Pantheon) κλπ. και συμμετοχή διάσημων καθηγητών του εξωτερικού.

Μυθιστορήματα του Κ. Κυριαζή με χρονολογική σειρά έκδοσης

Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Θεοφανώ

Βασίλειος Βουλγαροκτόνος

Ηράκλειος

Κωνσταντίνος ο Μέγας Η

Μάνα (Μανιάτισσα)

Ρωμανός Δ’ Διογένης

Τριλογία

1176-1212

Αγνή η Φράγκα

Η τέταρτη Σταυροφορία

Ερρίκος του Αινώ

Τριλογία της Καταλανικής Κομπανίας, των Παλαιολόγων και του φράγκικου Δουκάτου της Αθήνας.

Ροζέ ντε Φλορ

Μπερανζέ ντε Ροκφόρ

Βάλτερ ντε Μπριέν